Viihde-elektroniikka ja sähkö

  • 23 Feb, 2024

Viihde-elektroniikka vie sähköä

Monella kodin seinien sisällä on paljon erilaisia laitteita. Viihde-elektroniikka kuluttaa aina jonkin verran sähköä ja usein herää kysymyksiä siitä, pitääkö laitteet sulkea aina käytön jälkeen. Vastaus riippuukin oikeastaan siitä, keneltä asiaa kysyy. Useimmiten se on myönteinen, sillä laitteet kuluttavat jonkin verran sähköä, joskaan ei kohtuuttomasti. Jos niitä on kotona paljon, alkaa sekin näkyä sähkölaskussa.

Mitä on viihde-elektroniikka?

Kotona voi olla varsin paljon erilaista viihde-elektroniikkaa. Siihen voidaan laskea kuuluvaksi televisio, tietokoneet sekä moni muu laite. Lisäksi kotona voi olla paljon niin sanottuja älykodin laitteita, jotka ovat etäohjattavia tai automatisoitavia. Miten kaikkeen tähän pitäisi suhtautua?

Tuttuja laitteita ovat myös mobiililaitteet, joita ei tarvitse ladata kuin silloin tällöin, mutta sähköä nekin tarvitsevat kuten myös yleensä jatkuvasti päällä oleva netti. Ei ole myöskään yllätys, jos yöllä herää ja ratkoo Sanuli -tehtävän ja jatkaa sen jälkeen uniaan.

Kuten huomataan, niin viihde-elektroniikka on niin jokapäiväistä ajanvietettä, ettei sitä edes tule ajatelleeksi, miten sähköä säästyisi tai edes miten sähkölaskun saisi pienenemään. Mitä asialle voi tehdä?

Viihde-elektroniikan valmiustila vie sähköä

Yksi tärkeimmistä huomioista on se, että monissa viihde-elektroniikan laitteissa on niin sanottu valmiustila. Se vie sähköä, sillä laitetta ei sammuteta vaan se jätetään odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Toisinaan valmiustila on päällä pitkiä aikoja, joten se vie myös sähköä ihan huomaamattaan.

Siksi järkevää sähkön säästämisen kannalta onkin, että sammutetaan laite kokonaan eikä jätetä sitä pitkiksi ajoiksi valmiustilaan. Kun virran katkaisee kokonaan, ei laite tarvitse sähköä odotellessaan, että sitä aletaan jälleen käyttää. Kulutus ei varsinaisesti ole stand by -tilassa kovin suuri, mutta jos laitteita on paljon, niin se alkaa näkyä sähkön kulutuksessa.

Jos laitteita on paljon, niin kulutuksen osuus voi nousta jopa 10 prosenttiin koko kodin sähkönkulutuksesta. Joten jos näistä kaikista laitteista katkaisee virran kokonaan, siitä saa pienen säästön kuin huomaamattaan.

Vinkit viihde-elektroniikan käyttäjälle

Keräsimme pienen vinkkilistan, miten viihde-elektroniikan käyttäjä voi vaikuttaa sähkönkulutukseen. 

Huomioita voi kiinnittää seuraaviin asioihin:

  • Laitteiden hankinnassa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän sähköä
  • Laitteet kannattaa aina sammuttaa silloin, jos niitä ei käytä. Myös virransäästöominaisuuksia kannattaa hyödyntää, jos laitteessa on sellainen.
  • Laitteet kannattaa aina kierrättää asianmukaisesti, jos niitä ei enää tarvitse. Niistä saa hyödynnettyä uusiokäyttöön varsin paljon materiaaleja.

Mitkä laitteet ovat energiatehokkaita?

Moni elektroniikan verkkokauppa myy laitteita, jotka kuluttavat paljon vähemmän sähköä. Silloin laitteen valinnalla on paljon merkitystä. Esimerkiksi kannettavat tietokoneet vievät huomattavasti vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet eli kulutus on 80 % pienempi.

Televisioista energiatehokkaampia ovat aina ne, joissa on viimeisin teknologia. Energiaa käyttävät enemmän tosin ne, joissa on isompi kuvaruutu. Jos televisioon liitetään erilaisia lisälaitteita, ne myös lisäävät kulutusta eli mitään ei kannata hankkia vain seisomaan, jos ei niille ole tarvetta.

Tärkeintä onkin ennen hankintaa miettiä se, miten paljon laitetta käyttää ja onko se kuinka tarpeellinen vai pelkkä ‘pakko saada’ -tuote. Jos laitteet ovat päällä eikä niitä käytetä, se on varsinaista sähkön tuhlaamista.