Onko belgialainen vohvelirauta parempi?

  • 18 Jul, 2022

Belgialainen vohvelirauta on kätevä apu herkkujen luomiseen.

Belgialainen vohvelirauta eroaa jonkin verran tavallisesta vohveliraudasta. Se tekee vohveleista vähän rapeampia sekä paksumpia ja muotoilee niihin suuremmat neliöt sekä taskut. Vohveleista tulee pehmeitä sisältä ja rapeita päältä. Mutta onko se parempi kuin tavallinen vohvelirauta? Se on makuasia ja makuasioista ei tunnetusti voi kiistellä. Siinä missä toiset suosivat paksumpaa ja rapeampaa vohvelia, toiset taas pitävät perinteisestä enemmän. Vain kokeilemalla se selviää.

Belgialainen vohvelirauta tekee täyttäviä vohveleita

Belgialaiset vohvelit ovat tunnetusti vähän paksumpia ja ne ovat yllättävän tuhteja. Ne maistuvat erittäin hyvin niin suolaisena kuin makeanakin. Vohvelien päälle voi siis laittaa mitä vain! Moni suosii erilaisia makukastikkeita, jäätelöä, marjoja, hedelmiä ja kermavaahtoa. Makeissa versioissa tomusokeri kruunaa koko herkun. Vohvelit ovat ehdottomasti parhaillaan suoraan vohveliraudasta syötynä.

Tavallinen vohvelirauta taas on suoriltaan vähän monikäyttöisempi. Vohveleiden lisäksi sillä voi valmistaa myös esimerkiksi herkullisia lämpimiä voileipiä sekä köyhiä ritareita. Lisäksi se sopii kasvisten parilapannuksi, valmistaikinoiden ja keksien paistamiseen ja munakkaan valmistamiseen. Voi sillä paistaa myös pakastettuja herkkuja kuten esimerkiksi pakastepullan. Kovin paljoa vohvelirautaan ei kerralla mahdu mutta se voi säästää uunin lämmittämisen vaivan yhden pienen jutun takia.

Taikinan valmistaminen

Usein belgialaisten vohveleiden taikinan nostatukseen käytetään hiivaa mutta se ei ole pakollista, myös leivinjauhe käy. Taikinan koostumus eroaa tavallisista vohveleista ollen paljon paksumpaa. Taikinan olisi hyvä antaa levätä vähintään 30 minuuttia ennen paistamista, mutta parhaimman tuloksen saa kun taikina saa olla yön yli jääkaapissa. Silloin taikina ehtii turvota kunnolla ja takaa täyteläisen ja rapean lopputuloksen.