Millainen on vedenkeitin lämpötilan säätimellä

  • 25 Sep, 2022

Onko vedenkeitin lämpötilan säätimellä käytännöllinen?

Luulisi veden keittämisen olevan varsin yksinkertaista ja niin se useimmiten onkin. Veden voi keittää lähes kiehuvaksi tai kiehuvaksi sekä sen jälkeen kaataa teepussin päälle. Tuletko koskaan ajatelleeksi, mikä on oikea lämpötila teetä tai kahvia varten? Onko vedenkeitin lämpötilan säätimellä pelkkää hifistelyä vai onko siitä enemmän hyötyä? Keittimissä on paljon eroja ja joistain löytyy myös hyviä ominaisuuksia. Mitä on lämpötilan säätäminen vedenkeittimessä tarkoittaa?

Vedenkeitin lämpötilan säätimellä ja juomien maku paranee

Veden keittäminen on helppoa ja monissa perheissä käytetään keitintä, jossa ei lämpötilaa sen kummemmin säädetä. Kun vesi kiehahtaa, se kaadetaan pikakahvin tai teepussin päälle ja juoma on hetken kuluttua valmis. Yleensä ei edes tule miettineeksi sitä, että erilaiset juomat tarvitsevat veden erilaisissa lämpötiloissa. Monen juoman maku paranee sillä, kun veden lämpötila on oikea.

Tavallinen vedenkeitin on siinä mielessä kätevä, kun sillä keittää veden eikä tarvitse miettiä sen tarkemmin erikseen lämpötiloja eikä säätää säätimestä mitään. Se on suoraviivaista ja yksinkertaista. Mikäli olet kuitenkin makujen ystävä, sinulle sopii kenties paremmin säätimellä varustettu keitin. Se tosin vaatii, että selvität suosikkijuomiesi optimaalisen lämpötilan. Silloin juomasta tulee ehdottomasti parempaa ja nautinto on tietenkin ihan eri tasolla.

Teen ja kahvin suosituslämpötiloja

Suodatinkahvi vaatii lämpötilakseen 92-98 astetta, pressokahvi mieluummin 92-96 astetta ja pikakahvista saa parasta silloin, kun asteet ovat 90. Teejuoman asteet riippuvat siitä, millaisesta teestä on kysymys. Musta tai tummempi tee vaatii vedeltä kuumempaa lämpötilaa ja sille sopivat parhaiten 90-95 astetta, kun vihreä tee valmistuu huomattavasti alhaisemmissa lämpötiloissa. Sille riittää 75-85 astetta. Kuten huomaat, juomasta löytyy oikeissa lämpötiloissa aivan uusi makunautinto.