Arjen vinkit - kahvinkeittimen puhdistus

  • 11 Nov, 2021

Kahvinkeittimen puhdistus

Kahvinkeittimen puhdistus voi kuulostaa hankalalta, mutta se on yllättävän helppoa ja vaivatonta. Parhaimmillaan tarvikkeet löytyvät kotoa eli tarvitset sen toteuttamiseen vain hiukan ylimääräistä aikaa. Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa säännöllisesti, koska se pidentää laitteen käyttöikää. Puhdistus on ajankohtainen viimeistään siinä vaiheessa, jos havaitset kahvinkeittoajan pidentyneen eli neste ei enää liiku putkistoissa vaivattomasti tai jos laitteen ääni on muuttunut. Hiljaisesta keittimestä kuuluukin kovia ääniä keittämisen aikana.

Kahvinkeittimen puhdistus etikalla

Vesityypistä riippuen kahvinkeittimeen voi ajan mittaan kertyä kalkkia. Kalkki voi tukkia keittimen putkistot. Kalkinpoistoon tarvitset joko etikkaa tai sitruunahappoa. Tee etikasta ja vedestä seos keittimen pannuun. Etikkaa laitetaan pannuun saman verran kuin vettä ja puoli pannua seosta yleensä riittää puhdistukseen. Kaada etikkaseos vesisäiliöön ja keitä se normaalisti keittimen läpi kuin keittäisi kahvia. Puolivälissä katkaise virta ja anna seoksen vaikuttaa 5-10 minuuttia.

Tämän jälkeen kierrätä puhdasta vettä keittimen läpi 3-4 pannullista, jotta etikan maku ei jää putkistoihin. Sitruunahapolla puhdistusohje on täysin sama. Jauhetta annostellaan 2 ruokalusikallista puoleen litraan vettä. Jos kuitenkin tulee tarve uudelle kahvinkeittimelle, niin elektroniikan verkkokauppa tarjoaa kattavan valikoiman. Sieltä löytyy sopiva kahvinkeitin tai -kone jokaiseen tarpeeseen.

Kuinka keittimen vesisäiliö puhdistetaan?

Vesisäiliöön voi kertyä kahvirasvaa etenkin, jos vesi annostellaan samalla pannulla kuin mihin kahvi keitetään. Sen saa puhdistettua kätevästi ruokasoodalla. Annostele 3 ruokalusikallista ruokasoodaa litraan lämmintä vettä. Kaada seos keittimen vesisäiliöön. Laita keittimen virta päälle ja valuta noin puolet seoksesta. Sammuta virta ja anna seoksen vaikuttaa puolisen tuntia. Laita virta päälle ja valuta seos. Valuta puhdasta vettä useita pannullisia keittimen läpi. Näin puhdistuksen jälkeiseen kahviin ei jää soodan maku.